The Yes Men

Ο Άντι Μπίκλμπαουμ κι ο Μάικ Μποννάνο έξω από την Go-Expo 2007 όπου ανακοίνωσαν, ως εκπρόσωποι της Exxon, την παραγωγή πετρελαίου από πτώματα

Οι Yes Men[1] είναι μια ομάδα ακτιβιστών που προκαλούν πολιτιστικές παρεμβολές (culture jamming). Δημιουργούν και συντηρούν ψεύτικους ιστότοπους παραπλήσιους με αυτούς των οργανισμών που είναι στόχοι τους, κι έτσι γίνονται λήπτες προσκλήσεων για να συμμετάσχουν σε συνέδρια, συμπόσια και τηλεοπτικές εκπομπές, τις οποίες αποδέχονται προσποιούμενοι ότι είναι οικονομικοί παράγοντες και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο τρόπος αυτός καταγγελίας της δράσης ορισμένων επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών έχει αποτελέσει αντικείμενο τόσο θετικής όσο και αρνητικής κριτικής, αλλά και αιτία να πέσει κατά 3% η μετοχή της εταιρίας χημικών Dow το 2004.

Η μέθοδός τους είναι συνήθως η σάτιρα και η παρωδία. Παριστάνοντας τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, επιχειρήσεων ή οργανισμών, κάνουν εξωφρενικές και απάνθρωπες δηλώσεις σχετικά με το μέλλον των εργαζόμενων ή των καταναλωτών, και κατόπιν αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και κυνισμό τη φρίκη ή το θυμό που προκαλούν τα λεγόμενά τους, ενώ συνήθως δεν αποκαλύπτεται ότι το όλο πράγμα είναι φάρσα. Άλλες φορές κάνουν ανακοινώσεις που αντιπροσωπεύουν ιδανικά σενάρια για το κίνημα αντιπαγκοσμιοποίησης, κι έτσι τα ΜΜΕ διαδίδουν τη διάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προκειμένου να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ, ή την πρόθεση της Dow να πληρώσει δισεκατομμύρια δολλάρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκάλεσε η Union Carbide στην Ινδία.

Οι Yes Men έχουν εμφανιστεί ως εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της McDonald's, της εταιρίας χημικών Dow και του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Τα δυο κύρια μέλη της ομάδας είναι γνωστά με αρκετά ψευδώνυμα, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι Άντι Μπίκλμπαουμ και Μάικ Μπονάννο. Τα πραγματικά τους ονόματα όμως είναι Ζακ Σέρβιν και Ίγκορ Βάμος αντίστοιχα. Οι δυο έχουν προϊστορία στο χώρο των πολιτιστικών παρεμβολών. Ο Σέρβιν είναι συγγραφέας και πρώην εργαζόμενος στην εταιρία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Maxis, και συμπεριέλαβε ένα πασχαλινό αυγό στο παιχνίδι SimCopter, που έκανε τους αρσενικούς χαρακτήρες να φιλιούνται μεταξύ τους κάθε Παρασκευή και 13. Ο Βάμος είναι επίκουρος καθηγητής ΜΜΕ στο Πολυτεχνείο Ρένσελαερ της Νέας Υόρκης. Στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στο "Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μπάρμπι", που αντάλασσε τα ηχογραφημένα μηνύματα ανάμεσα σε κούκλες Μπάρμπι και G.I. Joe και κατόπιν τοποθετούσε τις "πειραγμένες" κούκλες στα ράφια των καταστημάτων. Οι Yes Men υποστηρίζονται στις προσπάθειές τους από πολλούς ανθρώπους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η δράση τους καταγράφεται στην ταινία The Yes Men, που διανεμήθηκε από την United Artists, το ντοκιμαντέρ Info Wars και το βιβλίο The Yes Men: The True Story of the End of the World Trade Organization (Η Αληθινή Ιστορία του Τέλους του ΠΟΕ).

  1. Ο όρος "Yes Man" περιγράφει το στέλεχος μιας εταιρίας, οργανισμού ή κυβέρνησης, που λέει πάντα "ναι" και δεν αμφισβητεί ποτέ τις άνωθεν εντολές, ανεξάρτητα από το αν είναι λογικές ή όχι.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search